Cor Gehrels (1906-1945)

Eén van de medewerkers van Philips Research, ofwel Nat.Lab., zie hagenbeuk.nl/Philips-research

Verzetsheld

Cor Gehrels was in Eindhoven werkzaam bij Philips op het Nat Lab. Tijdens de bezetting werd er onder zijn leiding bij Philips een geheime radiozender gebouwd, die na de oorlog gebruikt werd voor Herrijzend Nederland.
In het verzet hielp hij piloten en Joden onderduiken en illegale krantjes verspreiden. Cor had een verjaardagsfonds opgericht voor mensen die het arm hadden en was radiozendamateur.
In juli 1943 werd hij door verraad opgepakt en meegenomen naar het politiebureau in Eindhoven. Omdat hij niet doorsloeg werd hij na een paar dagen overgebracht naar de gevangenis in Haaren. De directie van Philips probeerde hem tevergeefs vrij te krijgen.
Hij werd in maart 1944 overplaatst naar concentratiekamp Vught, waar hij geen bezoek meer mag ontvangen. In het kamp in Vught was hij werkzaam bij het Philpscommando op de afdeling meetinrichting. Hij schreef nog brieven vanuit Vught, totdat op dolle dinsdag, 5 september 1944, ook hij naar Duitsland geëvacueerd werd.
Daarna werden de omstandigheden nóg onmenselijker. Cor kwam terecht in Sachsenhausen, daarna via Gross-Rosen (Polen) naar Dora-Mittelbau nabij Nordhausen (Duitsland), waar hij verdrietig genoeg, in maart 1945 (vlak voor de bevrijding van het kamp) overleed door uitputting. Cor liet een vrouw en 6 kinderen na.

In 1990 is er in Eindhoven in de verzetsheldenbuurt Acht een laan naar hem vernoemd.

Bron: Familie