Karel Kuijk

Eén van de medewerkers van Philips Research, ofwel Nat.Lab., zie hagenbeuk.nl/Philips-research

Karel werd in 1940 te Deventer geboren. Na zijn afstuderen aan de TU-Eindhoven trad hij in dienst bij het Radio-Apparatenlab. van Philips. Daar werkte hij aan actieve filters. Kort daarna (1965) ging hij bij het Nat.Lab. werken aan afstembare lock-in versterkers, in de groep van dr. G. Klein. Na de groep Klein, de groep Verkruijssen waar hij o.a. aan oscillatoren, functiegeneratoren en analoge IC’s werkte.
Na een uitstapje naar de HIG S&I en daarna als leraar Elektrotechniek aan de HTS in Eindhoven, keerde hij in 1977 weer terug op het Nat.Lab. en wel in de groep Druyvestein om te gaan werken aan de systeemaspecten en elektronica van magnetische bubbelgeheugens. In 1982 (bij de groep de Troye) ging hij werken aan het EFD (Elektroscopisch Fluïd Display of het spiegeltjesdisplay) van Ties te Velde, samen met Kees Hart en Arie Slob.
Per 1 januari 1985 begonnen in de groep Gerritsma om te werken aan Actieve-Matrix Displays.
Op 10 mei 1993 gepromoveerd in Delft bij Prof. dr. ir. J. Davidse op het proefschrift:
System Aspects of a Diode-Matrix Liquid-Crystal Television Display.
In 1994 samen met Dieter Kasperkovitz en Kees Schouhamer Immink nagedacht over Patent Awards en daarvoor de regels, criteria en uitvoering bedacht, zoals de keuze voor US-patenten (i.p.v. Nederlandse of Europese), een papieren Award met een afbeelding van een US-dollar voor elk US patent en bronzen, zilveren en gouden medailles voor respectievelijk 10, 25 en 50 octrooien.
In 1994 stelde hij de regels en criteria op voor de Nat.Lab. Gilles Holst Award voor wetenschappelijke prestaties als tegenhanger van de Patent Awards.

Op 1 december 2000 met pensioen gegaan en vereerd met een Koninklijke Onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Karel Kuijk is jarenlang lid geweest van de Boerenkapel

1968 Groep Klein/van Kessel/Verkruissen: v.l.n.r. staand: Gerard Somers, ??, Rudy v.d. Plassche, ??, Bert Hoek, Karel Kuijk, Kees Smedema, Ben Bruinshorst, Theo van Kessel, Gerrit Schol, Ruud van Dam, Gerrit Klein. Zittend: Tiny Bakermans, ??, Tiny Wijnen, Jac. Vermeulen, ??, Carel Dijkmans. Liggend: Henk Hagenbeuk, Foppe Douma.